Help, ik reed onder invloed

U bent beslist niet uniek. Jaarlijks worden in ons land bij verkeerscontroles vele tienduizenden automobilisten aangehouden wegens rijden onder invloed. Wanneer de uitslag van de ademanalyse hoger is dan 570 ug/l (beginnend bestuurder 365 ugl) is de politie wettelijk verplicht het rijbewijs in te nemen.

Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gebeurt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van een groot aantal maanden.

Sinds juni 2011 zijn de richtlijnen bij het Openbaar Ministerie aangescherpt. De officier van justitie beslist nu in alle gevallen tot een inhouding van minimaal 2 maanden wanneer een rijbewijs is ingevorderd. Direct actie ondernemen is dus geboden indien u afhankelijk bent van uw rijbewijs! Wanneer u onze hulp inschakelt starten wij direct een klaagschriftprocedure op. We stellen dan het klaagschrift voor u op en dienen dit zo snel mogelijk in bij de rechtbank. Bij de behandeling daarvan wordt u vakkundig terzijde gestaan door één van onze gespecialiseerde advocaten.

Over het algemeen beslist de rechter ter plekke of u het rijbewijs terugkrijgt in afwachting van de uiteindelijke beslissing. Onze ervaring leert dat de uitspraak meestal in uw voordeel is. Dit is een belangrijke stap, want daarmee zal de animo om uw rijbewijs later weer af te nemen sterk verminderen.

Bij de uiteindelijke behandeling van uw zaak voor meestal de politierechter wordt u uiteraard weer bijgestaan door één van onze gespecialiseerde advocaten. Daarnaast bestaat sinds kort de mogelijkheid dat u door de officier wordt uitgenodigd voor een zogenaamde OM-zitting. De officier is dan bevoegd een rijontzegging op te leggen van maximaal 6 maanden. Ook wanneer u voor dit soort zittingen een oproeping ontvangt kunt u ons kantoor inschakelen voor juridische bijstand. Wij kunnen u gedurende deze zitting bijstaan en adviseren wel of niet akkoord te gaan met het voorstel van de officier (strafbeschikking). Indien niet akkoord wordt gegaan met de strafbeschikking zal de officier overgaan tot dagvaarden.